Buscar este blog

miércoles, 15 de febrero de 2012

Moli de Ca L'Ambros, La Vall D'Ora .Navés.



L’any 1995 a iniciativa de l’Ajuntament de Navès es va començar a restaurar el Molí de Ca l’Ambròs, la serradora que hi ha al costat, el pont medieval de dos arcs que travessa L’aiguadora i l’antiga escola de la Vall d’Ora situada a l’altra banda del pont. Posteriorment, en una segona fase, s’hi va instal•lar un petit Ecomuseu amb la mostra de les activitats que es feien a la Vall d’Ora fins a mitjans del segle XX, algunes de les quals van perdurar fins a la dècada dels 80 mentre vivien els dos darrers moliners Salvador Subirana de Ca l’Ambròs i Josep Pujol de Cal Guirre.El molí de ca l’Ambròs té dues moles, pot fer farina de blat i farina d’ordi, també disposa de peladora de blat i de blat de moro, que després pot convertir-se en un dens i suculent plat de blat de moro escairat, ben típic dels pobles de muntanya i que no falta mai en el menú del dia de matança del porc.
Al costat mateix del molí hi havia la ferreria, on feien tota mena d’eines de treball: aixades, aixartells, arpiots, pales fangues i destacava la producció de volant que, fins i tot portaven a les fires per vendre’ls als segadors. No cal dir que també feien ferradures i ferraven les mules, els rucs i els cavalls.
Ben a prop hi ha la serradora on es feien les bigues i les llates, els taulons i les posts per a obrar cases i coberts.
I per completar també tenen un forn de llenya on coïen el pa, les coques i el pa de pessic, per als clients de l’entorn.
Informació Extreta de la Pàgina de L'Ajuntament de Navés; http://www.naves.cat/turisme.php?id=322&start

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tus comentarios.